Mobiele APP

Met de sterke groei van het aantal smartphones en tablets neemt de vraag naar een mobiele APP razendsnel toe. Uw onderneming of bedrijf mag hier natuurlijk niet achter in blijven.

Mobiele APP ontwikkeling

Er zijn op dit moment drie gangbare technieken voor het ontwikkelen van een mobiele APP: Native APP is specifiek ontworpen en gemaakt voor één mobiel besturingssysteem. 

Een Web APP draait in de browser van het mobiele apparaat en zijn op elk modern mobiel besturingssysteem te gebruiken en een Hybrid APP is een combinatie van een Native en een Web APP.

Mobiele APP types

Voor het ontwikkelen van een mobiele applicatie heeft u bij ons de keuze uit drie type mobiele APP ontwikkeling en alle varianten draaien op een smartphone en tablet, zoals iOS, Android, Blackberry en Windows Phone:

Native APP

Native APP

Lees meer

Web APP

Web APP

Lees meer

Hybrid APP

Hybrid APP

Lees meer

Voor- & nadelen

Er zijn belangrijke verschillen tussen een Native APP, Web APP en Hybrid APP. Overweegt u een mobiele APP te laten maken, dan is het goed om te weten wat die verschillen zijn. Wij helpen u om de voor- en nadelen van de technieken met elkaar te vergelijken, zodat u de beste keuze voor uw situatie kunt maken.

Android & iOS Platform

J-DSGN.NL biedt u in Native APP ontwikkeling de platformen Android en iOS (Apple) aan. Dit zijn de twee marktleiders op mobiele APP gebied en wij hebben voor beide platformen twee aparte gespecialiseerde ontwikkelaars in huis.

Native vs.Web vs. Hybrid

Een Native, Web en een Hybrid APP kennen veel overeenkomsten en verschillen. In onderstaande tabel zijn de drie type APPs met elkaar vergeleken op twaalf belangrijke kenmerken.

Er zijn meer kenmerken waarop de technieken van elkaar verschillen, maar dit zijn in onze ervaring de kenmerken waar het in de meeste gevallen echt om gaat bij de keuze voor een bepaalde mobiele APP techniek.

Native Web Hybrid App

Platformonafhankelijk

Een Native APP is specifiek ontworpen en gemaakt voor één mobiel besturingssysteem. Wilt u alle systemen ondersteunen, dan moet u voor elk een aparte versie van de APP ontwikkelen. J-DSGN.NL ondersteunt de mobiele systemen Android en iOS (Apple).

Een Web APP draait in de browser van het mobiele apparaat en is op elk mobiel besturingssysteem te gebruiken. De APP is niet fysiek te downloaden op een smartphone en er is een internetverbinding nodig voor het gebruik ervan.

Een Hybrid APP maakt gebruik van een platformspecifieke ‘schil’ in combinatie met generieke webtechnologieën. Daardoor is een deel van de app platformonafhankelijk en op meerdere mobiele besturingssystemen te hergebruiken.

Vindbaarheid gebruikers

Een Native APP en Hybrid APP zijn eenvoudig te vinden en installeren via de APP Stores van de mobiele besturingssystemen. Voor een Web APP bestaan geen wijdverspreide APP Stores. Gebruikers kunnen uw Web APP vinden op het web (bijvoorbeeld via uw website of zoekmachine).

APP icoon

Het is bij alle type APPs mogelijk om een icoon op het startscherm van het mobiele apparaat te plaatsen. En net als bij een Native en Hybrid APP kan een Web APP een ‘laadscherm’ tonen tijdens het openen van de mobiele APP.

Prestaties & Snelheid

Een Native APP levert de beste prestaties, doordat ze nagenoeg direct met de hardware van het mobiele apparaat kunnen communiceren. Hierdoor ontstaat er geen vertraging en draait de APP altijd stabiel.

Web APPs maken gebruik van de browser van het mobiele apparaat en daarom zitten er meer lagen tussen de software en de hardware. Dat kan in sommige gevallen vertragend werken.

Een Hybrid APP maakt eveneens gebruik van de browser, maar kunnen desgewenst direct met de hardware communiceren. Als de huidige Hybrid APP ontwikkeling zo door gaat zijn er binnenkort geen merkbare verschillen meer de prestaties van Native APPs.

APP Store commissie

Native APPs en Hybrid APPs worden gedistribueerd via de APP Store van het betreffende mobiele platform waarvoor de APP is gemaakt. Rekent u geld voor uw APP, dan moet u tot wel 30% van de eenmalige en herhaaldelijke inkomsten delen met de APP Store. Web APPs worden niet verspreid via de APP Store en zijn daarom vrij van commissieafdrachten.

Toegang smartphone functies

Een Native APP heeft op dit moment toegang tot meer apparaatfuncties dan een Web APP. De camera en microfoon, de fotobibliotheek, het adresboek en een eventueel aanwezige versnellingsmeter kunnen door de native app worden benut.

Het uitlezen van de GPS-locatie van het toestel is met zowel Native als Web APPs mogelijk. Hybrid APPs kunnen net als Native APPs alle apparaatfuncties benutten, maar het koppelen met de onderliggende webfunctionaliteit is niet altijd even gemakkelijk.

APP Kosten & Realisatietijd

Web APPs zijn goedkoper en sneller te maken zijn dan Native APPs. Daarnaast zijn Native APP platformspecifiek, waardoor het voordeel van Web APPs toeneemt als u met uw app verschillende mobiele besturingssystemen wilt kunnen ondersteunen. Een Hybrid APP zit qua kosten en realisatietijd tussen een Native en Web APP in.

Inhoud & businessmodel

Aanbieders van mobiele platforms, zoals Apple, Google, Blackberry en Microsoft, hanteren verschillende regels over wat wel en wat niet is toegestaan met betrekking tot de inhoud en het businessmodel van Native APPs.

Met een Web APP heeft u altijd zelf de volledige controle over de inhoud en het businessmodel. Hybrid APPs bieden u ook relatief veel controle, omdat u het web-gedeelte van de APP altijd kunt aanpassen zonder tussenkomst van de APP Store.

APP Store goedkeuring

Wanneer u een Native APP uitbrengt of vernieuwd, moet u deze laten goedkeuren door de APP Store van het mobiele platform. Dat proces kan tot enkele weken duren.

Web APPs worden vanaf uw eigen server aangeboden en kennen daarom geen goedkeuringsproces. Hybrid apps moeten bij de eerste versie worden goedgekeurd en vervolgens alleen als er iets in het platformspecifieke gedeelte van de app wordt aangepast.

Ondersteuning notificaties

Met Native en Hybrid APP is het mogelijk om notificaties naar de gebruiker te sturen, zodra hij/zij de APP heeft geïnstalleerd en toestemt met het ontvangen van uw berichten. Op dit moment kunt u met Web APP (nog) geen notificaties aan gebruikers sturen.

Internetverbinding

Nadat ze op het apparaat zijn geïnstalleerd, kan zowel een Native APP als Web APP zonder internetverbinding worden gebruikt. Bij Native APPs zijn de mogelijkheden echter een stuk uitgebreider dan bij Web APPs.

Een Hybrid APP maakt doorgaans veel gebruik van functionaliteiten in een generieke ‘web-laag’ en kennen daardoor meestal dezelfde beperkingen als Web APPs. De ontwikkeling van Hybrid APPs gaat momenteel wel zo snel dat het niet lang duurt voordat de beperkingen t.o.v. Native APPs nihil zijn. 

APP Type vs. Zoekmachines 

Native APPs zijn niet doorzoekbaar door zoekmachines. Ze worden daarom ook wel eens data ‘Silos’ genoemd. De data in een Native APP is niet toegankelijk voor andere systemen.

Web APPs maken gebruik van gangbare webtechnologieën en zijn, mits op de juiste wijze geprogrammeerd, wel leesbaar voor zoekmachines. Hybrid APPs maken weliswaar gebruik van webtechnologieën, maar omdat het ‘native’ gedeelte van de APP verweven is met het ‘web’ gedeelte, zijn ze vaak niet goed compleet te scannen door zoekmachines.

Native, Web of Hybrid APP?

Welke techniek voor het ontwikkelen van een mobiele app is nu uiteindelijk de beste? Dat hangt onder andere af van uw specifieke toepassing en uw doelgroep die u met de mobiele applicatie wil bereiken.

Als u met uw APP een zo groot mogelijk publiek wilt bereiken en niet het budget heeft om voor alle mobiele platformen eigen versies te ontwikkelen, dan kiest u waarschijnlijk voor een Web APP.

Als uw APP veel gebruikt gaat worden op plaatsen waar geen internetverbinding beschikbaar is, dan kan een Native APP handiger zijn. Dat geldt ook wanneer u een complexe game wilt aanbieden.

Wilt u profiteren van de voordelen van web APPs maar wilt u eveneens apparaatspecifieke functies zoals de fotocamera of GPS kunnen gebruiken, dan kan een Hybrid APP de beste keuze zijn.

Combinatie APP Types

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om niet voor één techniek te kiezen en verschillende type APPs te ontwikkelen. Zo kunt u bekijken welke soort APP u inzet voor welke soort gebruiker en zo houdt u de kosten zelf volledig in de hand. 

Bijvoorbeeld een Web APP voor mensen die uw content op onregelmatige basis via zoekmachines vinden (handig voor nieuwswebsites) en een Native APP voor de vaste gebruikers. Of een Native APP voor iPhone gebruikers en een HybrideAPP voor Android, Blackberry en Windows Mobile.

Advies APP Keuze

Staat u aan het begin van uw mobiele avontuur en is er geen noodzaak om voor een Native APP te kiezen, dan raden wij aan om te starten met een Web APP en die desgewenst naar verloop van tijd uit te bouwen naar een Hybrid APP.

Zo kunt u tegen relatief lage kosten een mobiele APP bouwen en daarbij onze interne kennis op het gebied van web technologie benutten. Platformspecifieke uitbreidingen kunt u vervolgens toevoegen door bovenop de Web APP één of meerdere Hybrid APPs te ontwikkelen.

Een Native APP is weggelegd voor degene die direct voor de hoogste kwaliteit gaat en hiervoor bereid is ook de ‘native’ prijs te betalen. Deze veel hogere APP kosten worden meestal middels een verdienmodel of reclame inkomsten snel terugverdiend.

Offerte aanvragen?

Laat ons dan direct uw wensen weten
via de “Live Chat” onder in uw scherm.

Bel of WhatsApp ons op: 0615162205
Of stuur een e-mail naar: info@j-dsgn.nl

Weet u al wat u wilt?

Offerte aanvragen